Hmm.

Vad är egentligen kvinnoförtryck?
Har precis tittat på Kalla fakta som handlade om en kvinna som hade en slöja som bara visade hennes ögon. Vuxengymnasiet hon gick på förbjöd klädseln och när hon vägrade ta av slöjan fick hon inte fullfölja sin utbildning. Hon hade bestämt för ett år sedan att hon ville ha slöjan, och tog beslutet helt på egen hand utan några som helst påtryckningar från någon annan. Många tycker att slöjan är ett uttryck för kvinnoförtryck, även om hon gjort valet själv.
Om någon då väljer själv att klä sig på ett visst sätt, är det fortfarande ett förtryck?
I Sverige är kvinnor väldigt fria JÄMFÖRT med hur det är i många andra länder. Är vi verkligen fria från förtryck bara för att vi klär oss som vi vill? Har inte vi ett enormt tryck på oss vad gäller vikt, bröst, rumpa, ansikte, hår, klädstil? Sättet som vi klär oss på är ett resultat av smak, inflytande utifrån och vad vi känner oss bekväma i. Om någon frågar mig varför jag sminkar mig, svarar jag att det är för att jag själv tycker det är fint. Varför är det egentligen så att jag väljer att många dagar använda min tid till att måla på skadliga ämnen på min hud, istället för att bara gå ut som jag är? Därför att något har påverkat och sagt till mig att; detta är snyggt! Någonstans har något påverkat oss kvinnor så in i norden att vi har ätstörningar, ständig ångest över hur vi ser ut, lägger ut tusentals kr på skönhetsoperationer och så vidare. Är inte detta också någonstans ett förtryck, om en stor del av den kvinnliga befolkningen inte tycker om sitt utseende och lägger ner mycket tid för att oroa sig över hur de ser ut. Det finns ingen som tvingar oss till det. Men det var ingen som tvingade henne till att bära slöja heller.
Jag tycker att om man vill ha heltäckande slöja så har man lika mycket rätt till de som man har till att bära kort kjol och stilett klackar. Däremot kan jag förstå om skolan tycker att det kan vara jobbigt med kontakt, elev lärare emellan, om man inte ser någons ansikte. Jag förstår också de som tycker att det kan kännas konstigt att lämna bort sina barn till en människa de inte ser ansiktet på. Själv förstår jag inte varför man väljer att täcka sitt ansikte, och jag kan väl inte direkt säga tummen upp till det heller, men alla har rätt att klä sig som de vill.
Det som påverkat henne att dölja sitt ansikte är gud, enligt henne själv. Hon anser att hon gör det rätta i sin tro igenom att bära den här slöjan.
Det som påverkat mig till att ständigt försöka banta, sminka mig och raka benen är egentligen strävan efter att duga och sen såklart min egen bild om vad jag tycker är snyggt. Vad som sen skapat den bilden är antagligen många saker.
Min mening är att ett medvetet val i Sverige 2009 är inget förtryck. Då skulle vi alla vara lika förtryckta. Sen är det självklart att i de situationer där män tvingar kvinnor till en viss klädsel är en förtryckt situation. Självklart att i länder där kvinnor blir halshuggna för att visa håret, är ett kvinnoförtryck. I samfund där kvinnor förvägras rätten till preventivmedel handlar det om kvinnoförtryck. När kvinnor går ut på gatan och får ord som hora slängda efter sig, handlar det om kvinnoförtryck.
Jag vet inte vad jag vill dra för slutsats av de här. Mer än att förtryck kan visa sig på många olika sätt, och det är inte alltid så tydligt vad som är ett förtryck och vad som är ett medvetet val.

RSS 2.0